Wat is Shantalamassage?

De cursussen Babymassage en Peutermassage die ik geef, zijn gebaseerd op de Shantalamassage techniek. De meeste babymassages in Nederland zijn gebaseerd op deze massagetechniek, die in de jaren 70 door de Franse gynaecoloog Dr. Frederick Leboyer in India werd ontdekt.    

bij mij kun je ook terecht als volwassene en met oudere kinderen

Shantalamassage is een liefdevolle ontspanningsmassage. Het is een eenvoudige massage die uitgaat van een respectvolle benadering. Het is niet moeilijk om te leren hoe je een Shantalamassage kunt geven. Tijdens de cursussen leer je de techniek, de verschillende handelingen van de massage maar ook hoe je in aandacht kunt aanraken, wat vertragen is, het belang van aanraking en lichaamstaal.    

Aangeraakt worden is een basisbehoefte

Als een pasgeboren kind niet aangeraakt wordt, zal het wegkwijnen. Aanraking is van groot belang voor mensen. Een belang wat niet altijd herkend wordt, maar waar gelukkig steeds meer aandacht voor is. Ons tastzintuig bevindt zich in de huid en die omvat ons hele lichaam. In die huid zitten talloze zenuwen, die tastsignalen doorgeven aan onze hersenen. Aan de hand van deze signalen bepalen je hersenen of er iets gebeurt wat een veilig of onveilig gevoel geeft. Hier ontstaat in het emotionele brein de belangrijkste basis van veiligheid. 

Door een gezonde stimulering van de tastzin ontwikkelen we een goed gevoel van waarneming, gevoel en gevoelswaarden. Dit maakt dat liefdevolle aanraking, dragen, wiegen, knuffelen en masseren van essentieel belang zijn voor het leggen van een veilige basis. Vanuit deze basis kunnen kinderen zich op een goede manier verder ontwikkelen.     

Wat we weten over aanraking

De huid is van primair belang voor ons hele zijn. Onze huid beschermt ons tegen invloeden van buitenaf en onze huid huisvest ons grootste zintuig, de tast. De tastzin is een van de vroegst ontwikkelde zintuigen, in de baarmoeder wordt de baby bij iedere beweging aangeraakt en gestreeld. Het stimuleren van de huid door middel van aanrakingen, knuffelen, wiegen en masseren is belangrijk voor de juiste organische, neurologische en psychologische ontwikkeling van baby’s en kinderen. Maar ook voor volwassenen en ouderen is aanraking erg belangrijk.

Contact en aanraking kunnen van grote waarde zijn om jezelf te leren kennen en elkaar beter te leren begrijpen. Door massage ontwikkelt een beter lichaamsbeeld, lichaamsbesef en gewaarwording. Massage brengt ontspanning en rust. Hierdoor verbetert de ademhaling, de bloedsomloop en de werking van het stofwisselingssysteem. 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door stimulering van de tastzintuigen, in het neurologische systeem de hormonen oxytocine en serotonine aangemaakt worden. Deze hebben een regulerende werking op de stresshormonen adrenaline en cortisol. Ze worden ook wel de gelukshormonen genoemd en leveren een positieve bijdrage aan ons gevoel van welbevinden. Het leuke van Baby- en Peutermassage is dat dit bij zowel kind als moeder gebeurt. 

De Zweedse hoogleraar fysiologie Kerstin Uvnäs Moberg schreef er een boek over: "De oxytocine factor".  

Tijdens de massage

Alle Shantalamassages worden in op de grond gegeven. De massage vindt plaats in een rustige, warme ruimte. De aanraking is met volle aandacht en er wordt continu contact  gehouden met de ander. Door het handelen te vertragen en ritmisch en herhalend te masseren ontstaat er een veilige, prettige, harmoniserende massage waarbij je volledig kan ontspannen. De jonge kinderen en baby's worden bloot gemasseerd, we gebruiken hierbij een mooie natuurlijke olie. Volwassenen worden over de kleding heen gemasseerd. Dit kan goed omdat de massage zich richt op weefselniveau.